Werkwijze en techniek

Home  /  Werkwijze en techniek

 ton_atelier_01

Werkwijze

De werken zowel olieverf op doek en acryl op doek, karton en/of papier ontstaan vaak op klein formaat, die ook als basis kunnen dienen voor grotere formaten.

Door het opbrengen van kleuren, kleurvlakken, lijnen met zowel potlood als krijt, verf laag over laag, en het soms weer afschrapen en inkrassen, of het opbrengen van anderen materialen komt er een compositie/vorm tot stand die als basis dient voor het uiteindelijke schilderij. Vooral wordt er gewerkt met kwasten, paletmes, handen, lappen stof, hout mesjes etc. Er wordt gestreefd naar een balans tussen toeval en controle, intuïtie en ratio, figuratie en abstractie.

Door deze werkwijze ontstaat er een gelaagdheid en diepte in het werk, dat ontstaat door de verf te verdunnen, en door laag over laag te schilderen, waardoor er een bepaalde transparantie gaat ontstaan. Het is een proces van groeien, ontwikkelen en toewerken naar een eindproduct.

De werken zijn over het algemeen abstract met soms wat figuratie. Als rode draad in mijn schilderijen, schetsen en tekeningen loopt een proces van verwondering. Ik moet mijzelf kunnen blijven verrassen, het is een zoektocht naar het onzichtbare achter het zichtbare. De verwondering vertaald in vorm kleur en ruimte.

ton_atelier_03

De werken zijn over het algemeen abstract met soms wat figuratie, Als rode draad in zijn schilderijen, schetsen en tekeningen ontstaat een proces van verwondering. “Ik moet mijzelf kunnen blijven verrassen, het is een zoektocht naar het onzichtbare achter het zichtbare. De verwondering vertaald in vorm kleur en ruimte.”

ton_banner9

Kunst geeft een ander inzicht om naar dingen te kijken. Doorbreken van bepaalde metaforen, doorbreken van gewoonten.

Hierbij citeer ik een uitspraak van Gerhard Richter waar ik me goed in kan vinden:

Hij is niet geïnteresseerd in werk wat hij kan doorgronden, als ik een schilderij kan begrijpen, is het eigenlijk al niet goed meer. Het maken van een schilderij is bij Richter telkens opnieuw een poging een raadsel zo dicht mogelijk te benaderen zonder de verwachting dat je het raadsel ook kan ontsluieren.

Dat geld eigenlijk ook voor mijn manier van werken.

Technieken en materialen

De meest voorkomende technieken zijn olieverf op doek, acryl op doek en/of karton papier en hout. Verder ook ruimtelijke objecten en assemblages in verschillende materialen.
De verwerking van andere materialen zoals krijt, zand, lijm, inkten etc., naast olieverf en acrylverf, kunnen eveneens een belangrijk vertrekpunt zijn

atelierTon6